08 augusti 2007

Shanghai 07-08-17

Idag fyller min bror år och han ska få bestämma dagens aktivitet. Givetvis blir det en lång sovmorgon och sedan en promenad ned till The Bund. The Bund är promenaden efter vattnet och symbolen för Shanghais ekonomi. Det är alldeles för varmt snabbt skyndar vi oss härifrån för att istället gå till Yuyuan gardens. Trädgården är en skön svalkande oas med porlande bäckar och sittplatser. Vi slipper alla försäljare och får vara helt ifred (inträde för att gå in) Vi spenderar ett par timmar i trädgården dricker läsk ( köpt i kiosken utanför) och tar det lugnt.


Yuyuan gardens

Sedan tittar vi på kommersen i de uppbyggda kvarteren runt trädgården. Kvarteren är uppbyggt efter en modell som visar hur det såg ut i Kina för 100 år sedan. Lunch intas på en Koreansk restaurang och kvällen går i Amerikansk stil Pizza Hut och avlutas på Starbucks med en stor svalkande Rasberry frappuccino mmmm. Godnatt Shanghai må morgondagen bli svalare.

Shanghai 07-07-16

Taxiresan till flygplatsen blir rena mardrömmen. Föraren tar oss på småvägar in i gränderna och inte alls mot flygplatsen. Det ser rent ut sagt för jä.... ut. Sedan kommer det en massa folk springandes och allt blir alldeles virrigt. UT skriker jag till min bror och han hoppar ut. Jag sitter kvar för bagaget ligger i bakluckan och den går inte att öppna utifrån. Chauffören skriker på kinesiska alla skriker på kinesiska. Men så plötsligt kommer det en ny taxichaufför och hoppar in i bilen. Han är ägaren till taxin. Den andra killen extraknäcker lite åt honom på nätterna och tidiga morgnar.Inget av det här förklaras på engelska utan det är rena antaganden men troligtvis går det till så här i Kina. Han som extraknäcker vågar inte köra till flygplatsen. För där är det mycket kontroller av taxibilar och vad som händer om fel person kör taxin när polisen kommer? Säkert inget roligt. Den nya chauffören kör oss i omvägar ut till flygplatsen och gör omkörningar som skulle få körkortet indraget för all framtid. Väl ute på flygplatsen slänger jag åt honom pengar och är nöjd att äntligen få stiga ur taxin på ben som känns som spagetti. Tur att man har varit med förr mycket kan hända i en taxi... Flygbiljetterna visar sig vara rätt det är flygplatsnamnet som står på biljetten och inte akomstplatsen. I Shanghai tar vi in på Park Hotel en gång i tiden den högsta byggnaden i Shanghai. Med ett bra läge vid den stora shoppinggatan Nanjing Road. Dessvärre är rummen slitna och luktar mögel, men det är bara att gilla läge.
 
Antal besökare totalt Antal besökare online