03 augusti 2007

Sommarpalatset 2007-11-07

Upp tidigt äter frukost på språng (ingen semester här inte snarare träningsläger) Efter en mardröm i tunnelbanan packade som sillar tillsammans med Pekings alla 12 miljoner invånare (känns det i alla fall som) Är vi äntligen framme. Efter letande och en hel del tur lyckas vi mot alla odds ta oss dit båtarna avgår till sommarpalatset. 100 yuan kostar en båtfärd tur och retur samt inträdesbiljett. Eftersom vi är de enda turisterna som ska åka båt härifrån. (men det var väl ingen annan turist som lyckades ta sig hit på egen hand) Så får vi åka en liten speedbåt till en annan pir en bit bort. Där finns det fler turister och plötsligt är vi omringade av kinesiska turister. Alla pratar kinesiska och hjärnan snurrar av förvirring. Men en båt och en guide kommer och efter 45 minuter på den nya båten och en guide som bara pratar och pratar på kinesiska förstås. Får vi byta till ytterligare en annan båt. De är dock väldigt måna om att vi är med fastän vi inte förstår särkilt mycket förutom Change boat också rycker det i en och pekar så det är bara att hänga på. Den ständiga frågan från min bror under den här semestern är:
BLEV DET HÄR RÄTT
och mitt ständiga svar är:
INGEN ANING.
Men trots alla språksvårigheter kommer vi fram.


Palatset är byggt runt Kunmingsjön. Under 1750 talet började man att bygga och använda palatset.


Under slutet på 1800-talet användes palatset som sommarhus för kejsarinnan Cixi. Hon lät bygga marmorbåten för att ha fester på efter en amerikansk modell. Pengarna som hon använde var egentligen avsedd för den kinesiska flottan. Kina kallar åren som hon härskade för "The dark ages". Anledningen ska ha varit hennes grymhet. Men som den första och enda kvinnan att styra Kina så var hon säkert inte grymmare än någon annan... under den här tiden. Hon hade väldigt konservativa åsikter och värnade om landets historia, kultur, musik och opera.

Efter en hel dag på sommarpalatset styr vi med tunga fötter tillbaka till båten och den här gången behöver vi bara göra 2 byten och helt ensamma är vi på båten. Väl tillbaks i Peking köper vi flygbiljetter till Xian dit vi flyger på lördag. Trötta och fulla av intryck beger vi oss tillbaks till hotellet.
Klia min rygg så kliar jag din... Hälsningar från ett varmt Peking

Förbjudna staden 2007-07-10

Efter en frukost bestående av ris, nudlar, majs, croissanter, juice och kaffe är jag redo att besegra Peking. Vi beger oss till den förbjudna staden.


Ingången till förbjudna staden med Maos porträtt i bakgrunden

Bara en sådan enkel sak som att köpa biljetter tar tid i Kina. Inträdet är 60 yuan och en audioguide 40 yuan. Först står vi i en lång kö för att köpa inträdesbiljetterna. Väl framme vår vi köpa inträdesbiljett och betala för audioguiden. Men för att få audioguiden får vi gå till en annan kö. När vi har fått audioguiden får vi ställa oss i ytterligare en kö för att få hörlurarna till guiden. Vilket otroligt jobbigt system fast det blir förstås många arbetstillfällen... Vi spenderar en hel dag inne på palatsets område fast vi hinner bara se hälften. En till dag här vore inte helt fel. Väl utanför murarna är vi så hungriga att det skriker i magen. Den här dagen har varit varm, tröttsam men fruktansvärt intressant. Den Förbjudna staden ska jag definitivt besöka en gång till så att jag hinner med att se allt och lite till.


Palatset byggdes 1406-1420 av ca 100 000 arbetare. Den sista kejsaren bodde här 1924


Namnet Förbjudna staden är just därför att ingen annan än de som arbetade här fick komma innanför dess portar. Hela staden omges av ca 9 meter höga murar.

Faktum är att alla delar inte går att besöka ännu för de håller fortfarande på att restaurera vissa delar som blev förstört under 2:a Världskriget. Hjälp då kanske man behöver 3 dagar på sig för att se allt!

Kina 07-07-08, 07-07-09

Efter en lång och tröttsam flygresa är vi äntligen framme i Peking. (Jag och min storebror) En buss från flygplatsen tar oss snabbt till "centrum". Som tur är har jag en karta med hotellets namn på kinesiska och vi lyckas ganska snart ta oss till hotellet. Tack och lov. Väl framme får vi vårt rum. Men vi hinner bara komma in och göra oss hemmastadda när det knackar på dörren och vi måste byta rum. Varför vet jag inte! Men det är bara att packa ihop grejerna och bära iväg dem till ett nytt rum. Får ett nytt rum men det dröjer inte länge förrän det knackar på dörren igen och in kommer städerskan och börjar "fippla" med safeboxen som finns på rummet. Äntligen blir vi lämnade ensamma och kan ta en välförtjänt tupplur innan vi beger oss ut för att se Himmelska fridens torg. Väl där vill vi bara hem för att sova.
Godnatt


Tiān'ānmén Guangchang Världens största torg
Hej!
Nu är jag tillbaks från Kina med en dunderförkylning. Andra förkylningen den här semestern, typiskt att bli sjuk när man är ledig. Nåväl ska försöka att lägga ut dagboken jag har skrivit. Vi får se hur det går.
 
Antal besökare totalt Antal besökare online