10 augusti 2007

2007-07-21 Hangzhou

Startar dagen med flingor rostat bröd kaffe och melon mums. Sedan tar vi på oss promenadkängorna för här ska det bli långpromenad. Vi tar oss runt hela West Lake en sträcka på säkert en mil.


West Lake

På vägen besöker vi bland annat Leifeng Pagoda.
Orginalet byggdes 975 AD och var en populär utsiktsplats för att se solnedgången över sjön. Men dessvärre kollapsade pagodan 1924 och inte förrän 2001 byggdes den upp igen. Kopian står på grunden av den gamla raserade pagodan.


Utsikten från pagodan

Runt pagodan finns det massor av bänkar att vila på. Vi vilar en hel del och plånboken åker upp och ned i ryggsäcken för det är många läsk och vatten som rinner ned. Hela dagen är vi ute och går. Det är många kinesiska turister i farten och överallt hör man Lang Wai / västerlännig Heeeeeello. Efter ett tag blir det ganska tröttsamt att lyssna på alla kineser. Framåt eftermiddagen kommer vi tillbaks till hotellet. På kvällen går vi ned till nattmarknaden som är affärer uppbyggda i gamla hus med små apotek som har konstiga illaluktande varor.

2007-07-20 Hangzhou

Välkommen till Hangzhous tågstation det är 42,5 grader varmt. Det finns ingen skugga någonstans på perrongen det är bara att stå ut. Med svetten rinnandes längs med benen, armarna i ansiktet överallt. Lyckas vi leta upp turistinformationen och få hjälp med att boka ett hotellrum. Sedan försöker vi få tag på en taxi, men kön är enorm och kineser är som bekant experter på att tränga sig före. Nordbo som jag är hatar jag när folk tränger sig före. Så jag breder ut mig och vrider på mig, så att den som inte ser upp får en nock av ryggsäcken. Tillslut är det vår tur att hoppa in i en taxi. Som tar oss raka vägen till hotellet som är en svalkande oas. Hotellet är riktigt bra med ett fräscht badrum som inte luktar mögel och vi betalar mindre än i Shanghai. Hangzhou är en av Kinas vackraste städer och i mitten av staden har vi West Lake. När solen börjar gå ned tar vi en promenad runt West Lake och det är verkligen vackert med lyktor som lyser upp hela sjön. Handlar lite varor på affären innan vi går tillbaks till hotellet 2 liter vatten 1 liter juice, 2 cola petflaskor och en iste. Du må tro att det är varmt jag saknar mineralvatten med bubblor det finns inte att få tag på...
Det bor ca 6 miljoner invånare i staden så det är ingen liten håla ifall någon hade trott det...

2007-07-19 Shanghai

Idag beslutar vi oss för att åka över till andra sidan av The Bund. Vi korsar vattnet genom en sightseeing tunnel (inte att rekommendera) vips så är vi i Pudong. På andra sidan Huangpu river kan vi spatsera mer eller mindre ostört. Det finns bänkar längs med vattnet att sitta på. Att hitta en bänk i Kina är inte enkelt för det finns nästan inga alls. Men här kan vi inta frukost. En näve nötter av något slag. Vet inte riktigt vad det är för nöt, men den smakar barbeque. Fast egentligen är det nog ingen nöt hmmm, men det känns bättre att låtsats att det är en nöt istället för något oidentifierbart) sköljer ned med vatten. Sedan letar vi upp Shanghais största shoppingcenter Super Brand Mall där lunchen intas på en mycket känd hamburger kedja. När vi ska ta oss därifrån läser vi kartan som vanligt upp och ned. Så istället för tunnelbanan hamnar vi på Kinas högsta torn Jinmao Tower 420,5 meter. (tornet låter svårt att missa men vi tappade den bygganden ur sikte också ett annat torn som det bygger på skymde sikten, helt otroligt...) Vi beslutar oss för att åka upp och se på utsikten. Det är klart väder och vi kan se långt.


På 53-87 våningen ligger hotell Grand Hyatt. Man kan se enda ned i lobbyn super läskigt, höjdskräcken sätter in.



Utsikten från Jinmao Tower mot The Oriental Pearl tower/ tv tornet.


Mera utsikt...


Bygget som skymde sikten...

Efter att vi har beundrat utsikten ett tag återvänder vi till letandet av tunnelbanan. Men den här gången frågar jag efter vägen. Vi var på väg åt fel håll igen som vanligt. Han jag frågade visade oss vägen enda fram. Skulle tro att han tyckte vi såg ytterst förvirrade ut. Hälften av tiden spenderar vi nog med att läsa karta och vara vilse. "Where there are dragons there are spirits" Det var allt från Shanghai för den här gången. Hangzhou imorgon kommer vi.

2007-07-17 Shanghai

Idag har vi köpt tågbiljetter till Hangzhou, dit färden snart går. Killen vi köpte biljetten av på hotellets resecentrum pratade rätt bra engelska. De allra flesta hotell i Kina har en egen resebyrå/businesscenter. Där man får hjälp att ordna med tåg,flygbiljetter. (fast det är inte på alla ställen som de pratar bra engelska. Men att köpa biljetter själv på en stor tågstation är sju resor värre) Det är varmt idag såsom alla andra dagar, men vi beslutar att strosa lite i affärer och ta det lugnt. På kvällen tar vi en promenad längs med The Bund men det är absolut packat med folk. Får nästan panik känslor. Det är mer fok här än På Times Square på nyårsafon i New York "The ball drop". Vi armbågar oss hemåt igen. Ingen ideé att gå här kan inte se ett dugg. En positiv sak är att vi på vägen tillbaks lyckas köpa ett telefonkort på China Telecom och kan ringa hem. Imorgon väntar mera äventyr.
PS Jag har gjort det igen borstat tänderna i kranvatten. Jag glömmer bort mig varje kväll så magen har varit i uppror i flera dagar nu.
 
Antal besökare totalt Antal besökare online