04 augusti 2007

Terrakottaarmén 2007-07-15

Försöker leta en buss som ska ta oss till terakottaarmén. Men det slutar med att vi hyr en bil med chaufför istället. Jag lyckas övertyga chauffören om att vi inte vill bli fraktad till någon affär som de har provision på varken före eller efter armén. Efter mycket om och men lyckas det. Jag är för en gångs skull benhård (sambon håller inte med, alltid benhård tycker han). Vi betalar halva summan vid avfärd och resten vid hemfärd. Terrakottaarmén är stor och magnifik. I den största hallen, pit 1 står 2000 statyer. Man tror att det har funnits mer än 6000 statyer i pit 1.


Arbetet påbörjades år 246 BC som gravkammare åt kejsaren Qin Shi Huangdi. Han trodde på ett liv efter döden i underjorden därav behovet av hela sin armé(historien säger att han dog vid ett besök i Xian, när han skulle se hur arbetet fortgick) Han begravdes i sin gravkammare bland terrakottakrigarna)


Bara ett par år senare plundrades, brändes och begravdes gravplatsen och föll i glömska ända fram till 1974. Då en bonde grävde en brunn på platsen, men istället för vatten fann han delar av en terrakottakrigare. Det blev början till den största upptäckten genom tiderna. Tack för den upptäckten...

Efter en lång och mycket varm dag är vi åter tillbaks på hotellet. För imorgon bär det vidare till Shanghai. Hotellet hjälpte oss den här gången på knagglig engelska att köpa flygbiljetter. Den vanliga frågan från brorsan återkommer BLEV DET HÄR RÄTT och den här gången blir mitt svar INTE F.. VET JAG, för det står något helt annat på biljetten, men jag orkar inte ta det med honom, vi löser det på flygplatsen kanske!

Xian 2007-07-14

Flyget tar oss till Xian. En minibuss tar oss in till centrum men där börjas det. Alla taxichaufförer vägrar köra oss till hotellet så vi får gå.(det ligger för nära inom en radie på 3 km, för lite pengar flagfall på en taxi är 10 yuan) Men det är svårt att hitta för vi har adressen på engelska fast alla skyltar har kinesiska namn. Vi får fråga oss fram men det är inte så många som kan engelska. Efter ett par timmar och en hjälpsam uteliggare kommer vi fram. Fast jag är helt genomdränkt i svett och ryggen värker efter den tunga ryggsäcken (6 kg packning, låter inte så tungt men efter ett par timmar i 40 graders värme...)
Vi hinner bara få vårt nya rum, när det börjas knackas på dörren och in kommer städerskan med toarullar och en kudde. Sedan dröjer det inte länge förrän telefonen ringer och rösten i andra änden säger att vi har betalat 100 yuan för mycket. Ingen brådska säger jag. Men det är det visst så 5 minuter senare knackar det på dörren och in kommer väskbäraren med våra 100 yuan. Sedan fortsätter dagen på samma tema. När vi ska besöka Bell and Drum Tower så får vi betala för 4 biljetter istället för 2. Men vi får pengarna tillbaks vid entrén eftersom de i kassan har gjort fel.


Byggnaden i bakgrunden med en stor klockan som talade om tiden för invånarna under Ming Dynastin

Sedan promenerar vi i de muslimska kvarteren och tittar på kommersen. Lite torkad frukt och en och annan present slinker också ned. Imorgon är det dax för nästa underverk terrakotta armén. Godnatt
Ps glömde att borsta tänderna i flaskvattnet tog ur kranen. Så nu är magen konstig igen. Ds

2007-07-13

Idag har vi ägnat dagen åt att promenera i Hutongerna och läsa kartan (upp och ned, som vanligt). Avgaserna ligger som ett lock över Peking och efter en dag ute så känns det ganska svårt att andas. Vi har spenderat dagen till att leta efter Pekings Underground City. Dessvärre var det delvis stängt för renovering. Men vi fick gå in men fick knappt se något. Det sägs att gångarna sträcker sig enda ut till Kinesiska muren ca 5 mil bort. Hela underground City är 18 meter djupt med sjukhus sovsalar osv. Det var meningen att 300 000 människor skulle kunna få plats här inklusive Mao själv. Ifall ryssarna skulle få för sig att starta ett kärnvapenkrig mot Kina. Men som sagt vi fick knappt se något på grund av renovering. Allt renoveras inför OS. Fabrikerna runt Peking kommer att stängas 2 veckor innan och bilar kommer inte att tillåtas överallt. Det måste kännas som julafton för arbetarna på fabrikerna att de får bli lediga så länge...Sedan tog vi t-banan tillbaks men där blev vi också lite vilsna allt ser likadant ut i mina ögon. Tar man fel uppgång ur t-banan så hamnar man på andra sidan vägen eller bakom ett hus. Nåväl tillslut efter mycket skratt hittar vi rätt.
Kvällen spenderade vi på Hard Rock Cafe Beijing
Tomorrow is another day to get lost.

Kinesiska muren 2007-07-12

Kinesiska muren here I come. Köper frukost i en brödbutik. Efter att jag ätit upp halva brödbiten hittar jag en hel hårtuss i sista tuggan (ser ut som morrhår flera stycken). Vad händer då givetvis så kommer allt bröd upp igen och ut samma väg som det kom in. Vart hamnar det som kommer ut tror ni jo på golvet såklart. Efter den här skräckupplevelsen känns det ganska skönt att få dricka vatten och slappna av på bussen som ska ta oss till Badaljing. Som vanligt hamnar vi i en turgrupp med bara kineser och vi förstår ingenting men det är vi så vana vid nu.
Min bror frågar som vanligt blev det här rätt och jag svarar som vanligt ingen aning. Men vi kommer i vart fall fram till Badaljing. Med hjälp av papper och penna får vi bussnummer och vilken tid bussen går tillbaks till Peking igen. Muren blir en besvikelse det är packat med folk och försäljare som ropar på en hela tiden.


Trängseln på muren

Men vi går snabbt i början för att slippa den värsta trängseln och det funkar faktiskt. Den värsta folksamlingen tunnas ut och vi har muren en liten liten stund för oss själva. När vi har gått så långt som det bara går så ser vi den gamla orenoverade delen av muren. Tyvärr är det avstängt och dit får vi inte gå.


Muren är 6400 km lång och det längsta byggnadsverket i världen. Muren var till för att skydda invånarna från fienden och det sägs att de fångar som fick bygga muren och som dog i arbetet att deras ben användes att bygga med uhuhuh.
 
Antal besökare totalt Antal besökare online