12 augusti 2007

2007-07-25 Guangzhou

Nu har förkylningen brytit ut rejält och vi snorar och snyter oss bägge två. På allt elände måste vi ta ut mer pengar. Hotellen i Kina vill alltid ha en summa pengar i deposition. Det finns t o m en prislista på rummet vad en vattenkokare kostar ifall jag tar den med mig hem (300 yuan för en vattenkokare) gardiner, tavlor allt finns med på prislistan...
Men idag går det smidigt att hitta en ATM vi behöver inte leta länge och den fungerar på första försöket. Hela eller snarare halva dagen går åt till att leta NanYue Tomb ett museum som vi hoppas är värt ett besök. Graven är 2000 år gammal och den är byggd som i små rum där vi kan gå och titta. ( 20 meter under marken och 750 murade stora stenar) När kejsaren Nan Yue begravdes offrade samtidigt hans slavar och konkubiner så att de blev begravda med sin härskare. Det är väl värt ett besök och sedan tittar vi på utsällningen med alla fynd som man har grävt fram. Sedan åker vi till Kinas största mall men skyltarna i den nya tunnelbananan visar fel uppgång. Tunnelbanan är så ny att de testkör dörrarna. Det dröjer länge innan vi hittar rätt, dock finns det massor av stora varuhus runtomkring. Kvällen spenderas på Starbucks på Shamian Island en oas i staden i europeisk stil. På Shamian Island var inga kineser tillåtna utan här levde europeer såsom i ett eget land med en egen poliskår osv. Starbucks ligger i en kolonial villa med en stor altan med rottingmöbler och gröna fönsterlukor så mysigt men tyvärr är det för mörkt för att ta kort. Mums för min frappe.

2007-07-24 Guangzhou

Har glömt bort att skriva för den här dagen. Tänk vad fort man glömmer flygresan gick bra. Hotellet bokade vi på flygplatsen med hjälp av turistbyrån. Sedan delade vi taxi med ett vietnamesiskt par till hotellet, resan blev gratis för oss de ville bjuda. Brorsan är förkyld och jag med vi bestämmer oss för att dricka juice och vila på hotellet.

2007-07-23 Hangzhou

Idag måste vi fixa flygbiljetter så att vi kan åka vidare mot nya äventyr. Vi köper flygbiljetter på China Airs huvudkontor till Guangzhou, mera känt som Canton. Sedan hoppar vi in i en taxi som ska ta oss till "The Laughing Budda". Taxichauffören är riktigt duktig på engelska och pratar en hel del. Men Sverige har han aldrig hört talas om fastän vi visar på kartan vart det ligger.
"The Laughing Budda" är den mest kända statyn. Men det finns flera stycken olika statyer uthuggna längs med klippkanten och inne i berget. Berget/klippan kallas för "The Peak Flying From Afar". Berget/Klippan som man har huggit i trodde man kom flygandes från Indien därav namnet The Peak Flying From Afar. Det är halt på klipporna och svårt att gå men det är läckert att klättra runt och titta på alla figurer.


En av många uthuggna religiösa motiv


The Laughing Budda

Sedan besöker vi Liyin Temple som ligger bredvid och där luktar det rökelser överallt. En taxi tar oss tillbaks till hotellet för att söka skydd undan det vanliga åskvädret. Men idag varar det inte så länge och snart är solen framme igen. Men nu måste vi försöka ta ut pengar och hitta en ATM. Men det är inte det lättaste. Det finns två ställen som vi kan ta ut pengar på och det är långt att gå. Den ena maskinen är ur funktion. (vår vanliga otur) Så det är bara att knata på till nästa maskin som förhoppningsvis fungerar. Annars så kan vi inte äta något mer idag för pengarna är mer eller mindre slut. Maskin nummer 2 fungerar men det står bara på kinesiska och den lyckas svälja mitt kort. Hjälp hur ska jag få ut det panik, panik. Trycker på alla knappar och tillslut kommer det ut puh andas ut... Nästa försök går bättre och nu står det på engelska och vi lyckas få ut pengar. På återseende

2007-07-22 Hangzhou

Beger oss ut tidigt innan det blir alltför varmt. Färden tar oss förbi trädgårdar uppför berg och förbi blommande näckrosor.






Lunchen blir kinamat och vi lyckas beställa in relativt god mat förutom de vita nudlarna som smakar blä.



Vårt bordskick väcker ingen större uppmärksamhet, min bror har svårt att äta med pinnar. Kineserna själva grisar ned hela sina bord med matrester papper och allt möjligt.

Kvällen spenderar vi på hotellet då ett fruktansvärt åskväder drar fram. Inte så kul att bo på den högsta byggnaden i hela staden på 15 våningen.
Må morgondagen bli åskfri...
 
Antal besökare totalt Antal besökare online