04 augusti 2007

Terrakottaarmén 2007-07-15

Försöker leta en buss som ska ta oss till terakottaarmén. Men det slutar med att vi hyr en bil med chaufför istället. Jag lyckas övertyga chauffören om att vi inte vill bli fraktad till någon affär som de har provision på varken före eller efter armén. Efter mycket om och men lyckas det. Jag är för en gångs skull benhård (sambon håller inte med, alltid benhård tycker han). Vi betalar halva summan vid avfärd och resten vid hemfärd. Terrakottaarmén är stor och magnifik. I den största hallen, pit 1 står 2000 statyer. Man tror att det har funnits mer än 6000 statyer i pit 1.


Arbetet påbörjades år 246 BC som gravkammare åt kejsaren Qin Shi Huangdi. Han trodde på ett liv efter döden i underjorden därav behovet av hela sin armé(historien säger att han dog vid ett besök i Xian, när han skulle se hur arbetet fortgick) Han begravdes i sin gravkammare bland terrakottakrigarna)


Bara ett par år senare plundrades, brändes och begravdes gravplatsen och föll i glömska ända fram till 1974. Då en bonde grävde en brunn på platsen, men istället för vatten fann han delar av en terrakottakrigare. Det blev början till den största upptäckten genom tiderna. Tack för den upptäckten...

Efter en lång och mycket varm dag är vi åter tillbaks på hotellet. För imorgon bär det vidare till Shanghai. Hotellet hjälpte oss den här gången på knagglig engelska att köpa flygbiljetter. Den vanliga frågan från brorsan återkommer BLEV DET HÄR RÄTT och den här gången blir mitt svar INTE F.. VET JAG, för det står något helt annat på biljetten, men jag orkar inte ta det med honom, vi löser det på flygplatsen kanske!

Inga kommentarer:

 
Antal besökare totalt Antal besökare online